AKDENİZ ORKESTRASI VE MUAMMER KETENCOĞLU
İki Yakayı Birleştiren Sesler: Zeybekler’den Rebetiko’ya…
Ege’nin ortak müzik kültürü mirasını simgeleyen “Zeybek ve Rebetiko” müzikleri, aynı tarihsel köklere dayanan, benzer kültürel ortamlarda şekillenmiş, benzer müzikal yapılara dayalı olarak icra edilen; Anadolu’daki kaynaklarından çıkıp, iki yakanın dağlarından fısıldaşarak Ege’ye akan nehirlerdir. Bu sesler; biri zarafetle bezenmiş bir görkemi ifade ederken, diğeri de gizli gizli ayrılıklardan bahseden, aynı sohbetin soruları, cevapları, cevapsız soruları veya ortak tebessümleri gibidir… Zeybekler ve Rebetiko aynı zamanda sırları tarihte saklı sebeplerle ayrılan, ancak birbirlerini “her zaman sofrada tabağı saklı” eski bir dostmuşçasına özleyen iki toplumun da ortak hikâyesidir. Zeybekler ve Rebetiko, Türkiye ve Yunanistan için, ayrılıkların değil de ortaklıkların altını çizmek, aynı türküleri söyleyebilen iki halk olabilmenin tüyler ürperten görkemini dünyaya haykırabilmek için bulunmaz şanslardır. Orkestranın açıklamalı konserleri, icracı, araştırmacı olan ve bu konularda uzmanlaşmaya çalışan veya sadece müziği, Ege’yi seven, binlerce yılın bu ses mirasını tanımaya paylaşmaya hevesli herkesin bir ses, bir fikir veya bir his edinebileceği şekilde tasarlanmaktadır. Anadolu kökenli kadim Akdeniz mirasının izini geleneksel ezgiler ve özgün besteler aracılığıyla süren Akdeniz Orkestrası, konserlerinde Ege’nin iki yakasından zeybek havaları, türküler ve sirto ve kasap havalarına yer vermektedir.
AKDENİZ ORKESTRASI
Muammer Ketencoğlu-Akordeon, ses
Dr. Murat Salim Tokaç-Tanbur, ney
Derya Türkan-Klasik kemençe
Ali Fuat Aydın-Bağlama
İlay Çelik-Ses
Yusuf Koçak-Ud
Volkan Orhan-Keman
Miase Örümlü-Ney
Ömür Eren-Kanun
Ahmet Gökhan Coşkun, Erdem Şimşek, Sinan Şimşek-Bağlama ailesi çalgıları
İsmet Karadeniz-Gitar, perdesiz gitar, yaylı tanbur
Nevin Şahin, Mustafa Göçer-Vurmalı çalgılar
Cenk Güray-Divan sazı
Akdeniz kıyılarının ortak kültürel köklere sahip müzik üsluplarını araştırmak ve icra etmek amacını güden “Akdeniz Orkestrası” 2005 yılında kurulmuştur. Topluluk için “Akdenizlilik”, “Anadolulu” olma bilincinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu yüzden Akdeniz Orkestrası, kadim Doğu-Batı kültürlerinin ortak temellerini bünyesinde barındıran “Akdeniz’in”, kültürler arası bütünleştirici özelliğini hatırlamaya ve hatırlatmaya çalışmaktadır.
2005 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu “Sevgili Hayat” adlı oyunun müziklerini Muammer Ketencoğlu ile birlikte hazırlayan topluluk elemanları, bugüne kadar Akdeniz ve Ege müzik kültürü ile ilgili yurtiçi ve yurtdışında pek çok konser ve seminer vermiş, Akdenizli başka müzik topluluklarıyla kültürler arası ortak projelerde yer almıştır.
BAĞLANIN